DOMOV


V našej izbe slnko skacká
od obloka po zemi.
Hneď pošteklí lúčom macka,
hneď do dlane vbehne mi.

Na ulici pod oknami
rušno je i v nečase.
My spievame, vrabce s nami
a vetrík hrá na base.

Včielky bzučia v húšti stromov,
zdravia kvietok po kvete.
Tento kútik, ten náš domov,
mám najradšej na svete.


utorok 1. novembra 2016

Ako to bolo v októbri

 Skončil sa október. Mesiac bohatý na rôzne školské akcie. Veď len tematické dni sme mali tri. Prvý z nich, zameraný na finančnú gramotnosť. Druhý bol venovaný Medzinárodnému dňu školských knižníc. Ten mal deťom ukázať, že čítanie nie je len povinnosť a školské trápenie, ale malo by sa stať predovšetkým zdrojom zábavy a prostriedkom k tomu, aby sme sa mohli preniesť prostredníctvom kníh do neznámych svetov. Túto schopnosť deti, bohužiaľ, dnes, v našom pretechnizovanom svete často strácajú. Povedali sme si aký deň si pripomíname, kedy a prečo vznikol. Potom sme si prečítali rozprávku Tri prasiatka z knihy Slnovratka. A aby sme vždy našli tú správnu stránku, poskladali sme si origami záložku do knihy.
Najzábavnešie bolo "helovínske" učenie v maskách. Naša trieda sa zmenila na zázračnú krajinu, v ktorej vládli čarodejnice a čarodejníci, zatúlali sa sem aj kostlivci, piráti či upírka. Aj zázračné tvory sa musia troška učiť. Možno preto, aby si vedeli prečítať recept na čarodejný nápoj. A preto sme sa museli trochu učiť aj my. Ale povedali sme si aj to, čo to Halloween vlastne je, kde a prečo vznikol a či aj naši starí rodičia mali podobný sviatok. Pozreli sme si rozprávku o strašidelnom hrade a potom sme si vyfarbili strašidelný obrázok.



Nesmieme zabudnúť ani na kocúra! Presnejšie na Prešibaného Kocúra v čižmách. Divadelné predstavenie, ktoré si naštudovali ochotníci z Rožňavy. Podľa reakcií detí a podľa toho ako pozorne deti sledovali hercov na javisku súdim, že predtavenie malo úspech a Kocúr v čižmách sa na ten deň stal hlavným hrdinom dňa.



Október teda skončil. Ale my sa už teraz tešíme a zvedavo budeme čakať, čo zaujímavé prinesie nový mesiac.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára